Blog

Vía Ferrata La Vilavella Castellón

Descobrint les millors vies ferrades de l’interior de Castelló

La Comunitat Valenciana compta amb multitud de relleus de roca calcària replets de buits, clivelles i acanaladures ocasionades per la dissolució i erosió d’aquests materials. Tot un paradís per als amants de l’escalada. No obstant això, si encara t’estàs iniciant en aquesta pràctica esportiva o vols gaudir d’ascensos més controlats i amb una menor exigència física, però sense renunciar a veure paisatges increïbles i generar bones dosis d’adrenalina, et recomanem que proves les vies ferrades.

En aquest post et recomanem tres vies ferrades situades a l’interior de Castelló que destaquen per la seua bellesa singular i el bon estat dels equipaments instal·lats sobre la roca:

  1. Ferrada de la Cantera de Vilavella (Castelló)

La Vilavella és un municipi que serveix de porta d’entrada a la Serra d’Espadà des de la Plana de Castelló, poble molt hospitalari i amb una població d’uns 3.000 habitants. En aquest punt comença el GR 36, també conegut com TransEspadà, un itinerari senderista que travessa la serra fins arribar a Montanejos.

La via ferrada s’ha equipat en l’antiga pedrera del municipi, de la qual es van extraure les pedres que hui conformen l’escullera del port de Borriana. Aquesta instal·lació es troba dins del recinte del poliesportiu municipal, fet que la converteix en una ferrada semiurbana. Les vistes des del seu cim ens permeten observar tant els camps de tarongers i clemenules, com el mar Mediterrani com a teló de fons.

La via ferrada La Cantera va ser equipada l’any 2017 amb un nivell K2-K3. Ofereix una aproximació immediata amb una durada aproximada d’uns 45 minuts (20 minuts de retorn). Compta amb un recorregut de 130 metres dividits en 6 trams que salven un desnivell de 100 metres.

Vía Ferrata La Cantera, Vilavella

 

  • TRAM 1: ens ancorem al cable de seguretat i ascendim a peu per un tram favorable, salvarem dos grans escalons ajudant-nos d’alguns esglaons fins a arribar a l’inici quasi vertical.
  • TRAM 2: comencem a ascendir ja sobre esglaons amb peus i mans i anem prenent verticalitat.
  • TRAM 3: hem de vorejar un sostre i aquest pas es fa en travessia en un enfonsament amb esglaons per a peus i mans que ens porta a un pont tibetà xicotet. Comencen els trams d’ambient.
  • TRAM 4: superat el tibetà remuntem en vertical i iniciem una llarga travessia a l’esquerra, poc després de l’inici trobem una passarel·la amb taules de fusta que ens permet gaudir de l’altura guanyada en l’ascens.
  • TRAM 5: finalitza la travessia i escometem un altre tram vertical amb enfonsaments xicotets i desplaçaments laterals, que ens obliguen a tirar amb força dels braços.
  • TRAM 6: trobem una cadena que ens porta a la zona d’escalons de fusta, la progressió és més senzilla i aquest espai ens permet gaudir còmodament i sempre amb cadena, de les vistes d’aquest balcó. Seguint la cadena arribarem al cim.
Ferrata la Villavella

 

En aquesta via ferrada existeix també la possibilitat de descendir des del final de la travessia horitzontal accedint a un ràpel volat sobre una gran volta. Per a això descendirem des del final de la travessia pels esglaons instal·lats que ens porten davall d’un sostre. Allí trobarem un escorriment amb dues anelles, a més de diversos ancoratges d’anella amb xapes per a poder instal·lar el ràpel amb comoditat, també s’ha instal·lat un tronc de fusta tractada perquè les cordes no freguen amb la paret de cap manera. Així mateix la instal·lació permet assegurar a diverses persones si l’activitat es realitza amb una empresa de turisme actiu.

El ràpel té una altura total de 24 metres des de l’escorriment, i en la seua base té instal·lat un cable passamans que serveix de línia de vida per a eixir cap a l’inici de la ferrada.

 

  1. Ferrada de la Mola de Vilafermosa (Castelló)

 

Vilafermosa es troba sobre la falda d’un pujol en la confluència dels rius Carbo i Vilafermosa. Aquest municipi situat en una zona de muntanyes agrestes, amb les poblacions de Vistabella i Xodos forma part del Parc Natural del Penyagolosa, referència de l’excursionisme i de la cultura tradicional de la Comunitat Valenciana.

Encara que la principal font d’ingressos de la població són la ramaderia, l’agricultura, els productes naturals i l’artesania, gràcies a l’extraordinari entorn natural que envolta el seu terme municipal, el turisme de naturalesa s’està obrint camí com una font d’ingressos més en la seua lluita per sobreviure a la despoblació que pateixen molts pobles de l’interior, que en aquest cas els ha fet passar de quasi 2.800 habitants a principis del s. XX als quasi 500 que l’habiten en l’actualitat.

L’Ajuntament de Vilafermosa, en el seu afany per impulsar i millorar l’oferta de turisme de naturalesa, ja de per si mateix molt rellevant, va decidir obrir una via ferrada com un accés més a la població en la seua part més escarpada des del riu Carbo al seu pas pel barranc de la Falç.

La via ferrada “La Mola” va ser equipada l’any 2014 amb un nivell K2-K3. Ofereix una aproximació immediata amb una durada aproximada d’una hora (30 minuts de retorn a peu per carretera). Compta amb un recorregut de 143 metres dividits en 5 trams que salven un desnivell de 95 metres.

Vía Ferrata Muela de Vistahermosa, Castellón

 

  • TRAM 1. La senda d’accés ens porta fins a la paret de roca, on ens trobem amb l’inici del cable d’acer al qual hem d’assegurar-nos per a recórrer els següents 20 metres horitzontals que ens separen del primer pas vertical, d’uns 20 metres d’altitud. Després de recórrer el primer pas vertical, arribem a un gran repeu.
  • TRAM 2. Després de recórrer la travessia horitzontal del repeu ampli, de 18 metres de longitud i proveïda d’un passamans amb cadena, ens trobarem el pas més difícil d’aquesta via ferrada, un pas curt, però prou desplomat com per haver d’esforçar prou els braços. A continuació d’aquest pas dur, els següents 20 metres verticals presenten un enfonsament més lleuger fins al repeu còmode que marca el final del tram.
  • TRAM 3. Després del recorregut horitzontal d’aquest repeu, arribem a un pas amb una línia vertical en diagonal d’esquerra a dreta de 22 metres d’altitud, més còmode que l’anterior, però no menys tècnic. Aquest tram finalitza en un altre pas horitzontal.
  • TRAM 4. Aquest pas horitzontal amb grapes ens acosta a un altre repeu xicotet. Sens dubte, un bon lloc per a gaudir de les increïbles vistes del barranc de l’Oz (riu Carbo). Des d’aquest repeu, ascendim els 15 metres verticals que ens separen de l’últim repeu de descans previ a l’assalt final a la Mola.
  • TRAM 5. En els 10 metres verticals de l’últim tram per a la coronació de la Mola, la paret es torna a desplomar prou i cal fer un esforç significatiu. Aquesta via ferrada acaba després de passar el mur del mirador de la Mola, allí ens queda gaudir de la impressionant panoràmica i del recorregut pels carrers de Vilafermosa.
Ferrata Vistahermosa, Castellón

 

  1. Ferrada de la Roca del Molí de L’Alcora (Castelló)

L’última via ferrada que proposem es troba a L’Alcora, una població mundialment coneguda per la seua indústria ceràmica, principal motor econòmic de la zona. Però aquest territori ofereix molt més, paratges naturals de singular bellesa que encara són desconeguts per la major part de la població.

Un d’aquests enclavaments és l’Embassament de l’Alcora, un embassament xicotet envoltat d’una vegetació frondosa típica de bosc de ribera mediterrani amb un gran valor natural i paisatgístic, on també trobem elements amb un gran valor històric i cultural com el Molí del Comte d’Aranda als peus de la presa. I és en una penya al costat d’aquest molí on se situa la via ferrada “La Roca del Molí”, una via ferrada senzilla d’iniciació per a gaudir de l’entorn natural.

La via ferrada La Roca del Molí va ser equipada l’any 2013 amb un nivell K1. Per a accedir a ella es requereix d’una aproximació de 10 minuts, tenint una durada de 30 minuts (10 minuts de retorn). Compta amb un recorregut de 50 metres dividits en 3 trams que salven un desnivell de 50 metres. A més de l’ascens vertical, també existeix una tirolina de 50 metres de longitud i la possibilitat de realitzar un ràpel de 10 metres d’altura per al retorn.

 

Vía Ferrata Roca Molí Alcora

 

  • TRAM 1. El primer tram del recorregut de la via ferrada comença amb una primera vertical d’uns 20 metres d’altura, després dels quals el recorregut continua ascendint amb una inclinació menor fins arribar als 35 metres d’altura.
  • TRAM 2. Després del primer tram vertical, es realitza una travessia horitzontal d’uns 7 metres de longitud proveïda de cable de vida i alguns esglaons.
  • TRAM 3. Després del recorregut horitzontal, arribem a l’últim tram vertical de ressalts que ens portarà fins al pic de la penya, on se situa l’inici de la tirolina de 50 metres de longitud.
  • TIROLINA: la tirolina de 50 metres de longitud amb cable d’acer és opcional.
Tirolina Ferrata Alcora

 

  • RÀPEL: tant si es realitza la tirolina com si no, es pot descendir fins al peu de la via a través de la senda que queda a la dreta de la penya, o bé realitzant un ràpel que trobem a l’esquerra de la penya d’uns 15 metres d’altura.

Encara que la realització d’aquestes vies ferrades suposa un risc menor que l’escalada tradicional, com qualsevol altra activitat de muntanya o aventura no estan exemptes de perill i es recomana dur-les a terme amb les màximes precaucions i l’ús d’equips de seguretat. L’ideal és realitzar-les amb una empresa de turisme actiu que oferisca totes les garanties i experiència per a passar una jornada divertida i excitant.

Agraïm les aportacions fotogràfiques i d’informació de Viu Natura, empresa de turisme actiu que treballa en aquesta zona i que a més ha equipat alguna d’aquestes vies.